10 популярни грешки в кухнята

24.10.2015
Опитвайте храната на всеки етап от приготовлението й

Определено знаете, че грешките в кухнята, особено в началото, са много. Съществуват обаче определени „кулинарни простъпки”, влияещи негативно на аромата и качеството на храната, която ежедневно поднасяме на трапезата си. Ще ви дадем решение на тези проблеми в следващите редове.

Няма как всеки един от нас да готви на нивото на професионален готвач. Нормално е да се правят грешки, но тези, за които искаме да поговорим, се отразяват върху вкуса на храната и качеството й. Нека ви разкажем за 10 популярни срещани грешки в кухнята, които да спрете да правите.

Първо ще идентифицираме проблемите по време на самата подготовка на храната, след това ще намерим решението им. Съветваме ви да бъдете внимателни, търпеливи и да прилагате съветите ни всеки път, когато готвите. По този начин ще елиминирате грешките и рецептите ви ще бъдат много по-качествени.

Не опитвате храната

Една от най-често срещаните грешки на хората, които готвят, е, че не опитват храната. Когато пренебрегвате този малък детайл, напълно логично е, че рискът да провалите ястието е голям. Опитвайте храната на всеки етап от приготовлението й. Така ще следите процеса и при проблем ще реагирате мигновено.

Не четете цялата рецепта

gotvene1

Да следвате рецепта е най-лесният начин да сготвите вкусно. Има случаи обаче, когато, притиснати от времето или поради разсейване, не дочитате рецептата или я четете отгоре-отгоре. Да, но е напълно възможно да пропуснете нещо ключово, от което зависи дали храната ще стане вкусна.

Не мерите съставките

Рецептите винаги работят с определен грамаж. Не можете да очаквате, че ястието ще се получи, когато слагате продукти на око. Така се губи целият смисъл да акцентирате върху определени аромати и вкусове в рецептата.

Замествате съставки

gotvene2

Често може да ви се случва да не разполагате у дома с продукт, който присъства в списъка с нужните съставки на рецептата. Тогава какво правите? Замествате? Това е често срещана грешка, която често проваля цялото ястие.

Пържите няколко храни едновременно

Разбираем е стремежът ви да пестите пространство и време, когато пържите храни. Но когато го правите, процесът изисква повече време, тъй като продуктите са повече. Освен това пърженето на няколко храни едновременно води до смесване на ароматите.

Употребявате нискокачествени продукти

Качеството на продуктите гарантира вкусовите достойнства на ястията ви. Винаги можете да намерите изгодни предложения на пазара, дори и на разпродажба, но не залагайте винаги на най-евтините продукти. Съветваме ви да избирате качествени храни.

Готвите прекомерно дълго

Правилното изчисление на необходимото време за приготвяне на храната е ключово. Прекомерното изпичане или пък варене води до лоши резултати, дори провал. Целият труд, хвърлен в изпълнение на рецептата, отива на вятъра. Когато използвате рецепта, следвайте я стриктно. В нея винаги е посочено времето за готвене.

Не си миете ръцете

gotvene3

Поддържането на висока хигиена е предпоставка за добро здраве както за вас, така и за цялото ви семейство. Няма как да се върнете от улицата и да не сте изпоцапали ръцете си с бактерии. Не позволявайте на вредните за здравето микроорганизми да се доберат до храната ви. Мийте си ръцете, като използвате топла вода и сапун винаги преди подготовка на продуктите за готвене.

Прекалявате със солта

Подправянето на храната със сол е една от най-сложните задачи в готвенето. По-малко или повече – това е обичайната грешка в кухнята. По-добре е да сложите по-малко сол първоначално. Опитайте след това ястието. Ако трябва, добавете още. Но прекалите ли… не можем да ви дадем точна рецепта за разрешаване на проблема.

Не миете продуктите

Този проблем е налице при определени хранителни продукти. Например – любимите ни плодове и зеленчуци. Не пренебрегвайте факта, че редица продукти в наши дни са изобилно напръскани с пестициди, восък и са покрити с бактерии. Дори само докосването им от потенциален купувач ги прави рискови за здравето ви. Мийте всеки един продукт внимателно!

които искали