10 храни, които лекуват възпаленото гърло

· 04.02.2019
Класическата рецепта за пилешка супа засилва съпротовителните сили на организма и се бори с вирусните инфекции.

Гърлото може да заболее от бактериална инфекция или вирус,  провокиращи настинка, грип, стрептокок в гърлото или мононуклеоза. Възможно е възпаленото гърло да е и от тютюнопушене, от интензивно дишане през устата по време на сън, от вдишване на замърсен въздух. Някои видове алергии също го инфектират.
Каквато и да е причината за възпалението, важно е да предприемете адекватни стъпки за лечение. Трябва да овладеете инфекцията и да се предпазите от допълнително влошаване на здравословното състояние. Последното нещо, за което се сещате, като начин за лечение, е консумацията на храна. Истината е, че някои продукти могат да ускорят възстановителния процес.

В днешната статия ще представим топ 10 храни, които зареждат организма с ключови нутриенти за облекчаване на възпаленото гърло и туширане на дискомфорта, с който се съпровожда то.

Банани

Бананите са подходяща храна при болно гърло

Бананите съдържат нутриенти, сред които витамин В6, калий и витамин С. Този плод е мек и лесен за преглъщане. Няма да провокира допълнителен дискомфорт.

Мед и лимон при болно гърло

Става дума за едно от онези класически натурални средства, които са добре познати с успокояващото си действие при болно гърло. Медът и лимонът се борят ефикасно с инфекциите и редуцират характерни симптоми, като кашлицата и запушения нос. За да приготвите това натурално средство, смесете 2 супени лъжици лимонов сок с 1 супена лъжица пчелен мед. Можете да го консумирате просто така или разтворено в чаша топла вода.

Джинджифилов чай или чай с мед

Джинджифилов чай или чай с мед при възпалено гърло

Облекчете болката и раздразнението в гърлото с помощта на това мощно средство. Консумирайте джинджифилов чай или чай с мед.

Джинджифиловият чай притежава силни противовъзпалителни свойства, облекчаващи бързо възпаленото гърло. Медът представлява натурален антибиотик, който се бори с инфекциите, лекувайки гърлото.

Вижте още: Как да отслабваме с джинджифилов чай (и кога да го избягваме)

Овесена каша

При болно гърло консумацията на овесена каша е удачна, тъй като този тип храна е мека и нежна. Съчетайте овесената каша с мед или банан, за да я направите още по-ефикасна. Овесените ядки съдържат разтворими фибри, понижават нивото на лошия холестерол и съдържат значително количество протеин. Те създават усещане за ситост, което продължава до следващото основно хранене. Освен това подобряват физическата издръжливост.

Пълнозърнеста паста

Тя снабдява организма с фибри, желязо, цинк и витамини В1, В2, В3 и Е. Освен това облекчава възпаленото гърло. Консумацията ѝ не провокира дискомфорт. Можете да я подправите с нискокалоричен топъл сметанов сос.

Готвени моркови

Готвени моркови при болно гърло

Този зеленчук съдържа нутриенти, сред които витамини А, С и К, както и фибри и калий. Морковите засилват имунната система и се борят с възпаленото гърло, като е препоръчително да ги сготвите преди това. Консумацията на сурови моркови може да бъде прекалено „агресивна“ за болното гърло и да влоши проблема.

Пилешка супа

Класическата рецепта за пилешка супа засилва съпротивителните сили на организма и се бори с вирусните инфекции. Освен това облекчава симптоми, като възпаленото гърло. Супата притежава противовъзпалителни свойства и пречи на вирусите да влязат в контакт с лигавиците. Рецептата задължително трябва да се състои от моркови, целина, ряпа, картофи и чесън.

Бъркани яйчени белтъци

Яйцата са полезна храна за човека и се храносмилат добре от стомаха. Те осигуряват на организма протеини и други важни нутриенти. Бърканите яйчени белтъци ще се преборят с възпалението и болното гърло, стига да избягвате използването на подправки.

Градински чай

Градински чай за облекчаване на болно гърло

Той притежава редица лечебни свойства, които се използват от човека от векове, с цел облекчаване на възпаленото гърло. Съдържа много ензими, флавоноиди и фенолни киселини. Можете да приготвите отвара от градински чай или да го добавяте към супи.

Прочетете и това: Сироп от градински чай за плосък корем

Чесън и лук

Тези зеленчуци съдържат серни съединения, които елиминират излишния секрет и стимулират извеждането му от дихателните пътища. Смята се, че това са двата най-мощни натурални антибиотика, способни да се преборят с вирусните и бактериалните инфекции и да облекчат ефикасно симптом, като възпаленото гърло.

  • Singh, M. P., Chourasia, H. R., Agarwal, M., Malhotra, A., Sharma, M., Sharma, D., & Khan, S. (2012). Honey as complementary medicine – A review. International Journal of Pharma and Bio Sciences. https://doi.org/i]
  • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
  • Benkeblia, N. (2004). Antimicrobial activity of essential oil extracts of various onions (Allium cepa) and garlic (Allium sativum). LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2003.09.001