Природен лек от овес и чай за повече енергия

Добавете 2 супени лъжици мед или канела на прах
Природен лек от овес и чай за повече енергия
María Belén del Río

Написано и проверено от биолог, лекар María Belén del Río.

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Знаете ли, че можете да се заредите с така необходимата ви енергия с помощта на овес и чай?

Понякога се случва сутрин да се събудим уморени и без капка живец. Тогава заставаме пред огледалото и се чудим, как ще съберем сили, за да изпълним поставените задачи за деня. Мисията на пръв поглед изглежда невъзможна, от друга страна пък е неизбежна.

А какво ще кажете за онези вечери, когато се прибирате у дома след работа, отметнали сте всички задачи и отговорности, тъкмо е останало мъничко време за самите вас, а нямате енергия? Не се паникьосвайте! Днес ще ви дадем прост съвет. Той ще ви помогне да възстановите енергийните нива в организма си веднага. Приготовлението на това природно средство е лесно. Ще забележите как в трудни дни винаги ще ви се прииска да го прилагате. Научете повече в следващите редове.

Билков лек от овес и чай от родиола за енергия

натурална напитка с овес и чай от родиола за изпълване с енергия

Това натурално средство от овес и чай е подходящо за деца, зрели и възрастни хора:

  • Преборва силната умора и усещането за слабост;
  • Подобрява кръвообращението и снабдява мозъка с кислород, облекчавайки състояния като главоболие;
  • Подобрява нивото на концентрация;
  • Снабдява организма с коктейл от антоксиданти, витамини и минерали – идеална комбинация за моменти, в които се усещате отпаднали, вие ви се свят или не се чувствате добре като цяло. Напитката действа като природен тоник и се препоръчва на хора, страдащи от отслабена имунна система.

Как да приготвите този природен лек от овес и чай?

Необходими са ви следните съставки:

  • 1 чаша минерална вода (200 мл)
  • 2 супени лъжици овесени ядки (40 гр)
  • 1 пакетче чай от родиола или 20 гр родиола
  • 2 супени лъжици пчелен мед (40 гр)

Вероятно се питате: какво представлява чаят от родиола?

Нека кажем, че е лесно да откриете тази билка. Потърсете я в билков магазин или в секцията с природни продукти в супермаркета. Родиолата е лечебно растение, което руските войници са използвали, за да възвръщат силите си след тежка битка. В Китай, например, родиолата е позната като “златен корен”, благодарение на свойствата й да лекува и да дарява с енергия. Тя ще ви помогне и в моменти, в които настроението ви е лошо.

Вероятно бихте искали да научите повече и за способността на родиолата да редуцира нивата на хроничен стрес, да се бори със силната умора и да засилва имунната система. Запомнете, че хората, които са изложени на високи дози ежедневен стрес, се характеризират с отслабена имунна защита. Това ги прави по-предразположени към инфекции и заболявания. Не се колебайте да се доверите на чая от родиола и най-добре винаги имайте от него у дома.

Какво можем да кажем за ползите от овесената каша?

Сигурно сте забелязали, че тя присъства редовно в природните средства, за които говорим. Овесената каша се определя от експерти като суперхрана. Овесът е богат на витамини и минерали, той регулира нивото на т.нар. “лош” холестерол и укрепва здравословното състояние като цяло. В същото време, редовната консумация на овесена каша допринася за поддържането на здравословно тегло. Наистина изумителна храна, истински дар от природата!

Как да приготвите напитката от овес и чай от родиола?

натурална напитка с овес и чай
  • Първо, снабдете се с чай от родиола. Можете да го закупите под формата на пакетчета чай и да добавите едно пакетче към половин чаша гореща вода. Ако намерите родиола насипно, препоръчваме ви да приготвите чая в тенджера. Запарете билката в чаша гореща вода за 20 минути.
  • Време е да приготвите овесената каша. Добавете 2 супени лъжици овесени ядки към 1/2 чаша вода. Кипнете я. Ако ядките изискват по-продължително готвене (фините овесени ядки стават готови изключително бързо), можете да ги накиснете предварително за 2 часа.
  • Следващата стъпка? Добавете чая от родиола и овесените ядки в блендер. Трябва да получите хомогенна смес с кремообразен вид и приятен аромат.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да си приготвите билков чай за по-добър сън

  • Сега от вас се изисква да използвате цедка, за да премахнете всяка по-едра частица, останала в напитката. След това я изсипете в любимата си чаша. Можете по желание да добавите няколко кубчета лед. Тя е полезна за вас, независимо дали я пиете студена, или със стайна температура – вие избирате.
  • Ако ви се прииска да подсладите здравословната напитка, добавете 2 супени лъжици мед. Някои хора я предпочитат леко поръсена с канела на прах. Ще забележите, че по този начин тя става още по-апетитна и приятна на вкус. Освен това канелата също се характеризира със свойства, които подобряват здравето. Тази напитка лесно се усвоява от организма. И възрастни, и деца много я харесват, освен това представлява идеална храна за хората, които страдат от диабет.

Съвети

В заключение, за да ви бъдем максимално полезни, ще ви дадем още един съвет: Консумирайте напитката бавно, като отпивате по малко. Наслаждавайте се вкуса и аромата й и се отпуснете. Ще забележите, че до половин час ще се чувствате по-силни и спокойни. Всъщност ще усетите прилив на неочаквана енергия. Можете да пиете тази напитка по всяко време на деня. Съветваме ви обаче да избягвате консумация повече от веднъж дневно, тъй като родиолата е силно стимулираща билка.

Готови ли сте да изпробвате този природен лек с чай от родиола и овесена каша още сега? Не се бавете – той ще надвие силната умора и изтощението след работа и ще ви даде възможност да се насладите на вечерта в компанията на семейството или приятелите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sharangi, A. B. (2009). Medicinal and therapeutic potentialities of tea (Camellia sinensis L.) – A review. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.01.007
  • Khan, N., & Mukhtar, H. (2013). Tea and Health: Studies in Humans. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/1381612811319340008
  • Khalaf, N. A., Shakya, A. K., Al-Othman, A., El-Agbar, Z., & Farah, H. (2008). Antioxidant activity of some common plants. Turkish Journal of Biology.
  • Adom, K. K., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant activity of grains. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0205099

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.