Отслабнете със студени супи с пъпеш

Освен, че има диуретични и детоксикиращи свойства, пъпешът може да е здравословно и вкусно ястие.
Отслабнете със студени супи с пъпеш

Последна актуализация: 12 март, 2019

Ако се опитвате да отслабнете, опитайте тези студени супи с пъпеш. Те са страхотна добавка към вашите ястия. Със сигурност ще ви харесат. Особено ако сте човек, който никога няма време да готви.

Вероятно вече знаете, че пъпешите са зеленчуци с високо съдържание на вода. Те съдържат и много фибри и минерали. Това ги прави страхотни за прочистване на тялото. Те помагат и за намаляване на възпалението.

Пъпешите са най-различни видове и могат да се комбинират с много съставки. Това означава, че със сигурност ще откриете комбинация със страхотен вкус. Може да добавите и всякакви зеленчуци в тези супи.

Обърнете внимание, че най-хубавите пъпеши се отглеждат органично. Какво ще се случи, ако комбинираме пъпешите с други храни за пречистване и отслабване? Така можем да получим някои невероятни рецепти.

Тогава какво чакаме? Опитайте тези студени супи с пъпеш.

Ще ви харесат!

Студена супа с пъпеш и мента

Това се счита за една от най-хубавите супи с пъпеш. Тя е едновременно помощник за храносмилането и облекчава напрежението и болките в мускулите. Това отчасти се дължи на ментата. Заслужава си да опитате.

Ако наистина ви хареса, това ще се превърне в едно от любимите ви ястия.

Студена супа с пъпеш и мента

Съставки

  • 1 чаша (200 г) пъпеш (какъвто  да е вид)
  • 1/2 чаша (100 мл) овесено мляко
  • щипка бял пипер
  • 1 чаена лъжичка (5 г) прясна мента
  • 5 супени лъжици настъргани моркови

Приготовление

Това е проста за приготвяне рецепта:

  • Първо, вземете пъпеша. Нарежете го на парчета. Изчислете средното количество пъпеш, което ще ви трябва. Това може да варира според броя на хората. За един човек препоръчваме около една чаша (200 – 250 г).
  • След това обелете и настържете моркова. Пет супени лъжици трябва да са ви достатъчни.
  • Сложете пъпеша, овесеното мляко и ментата в блендера. Смесвайте до получаване на гладка смес.
  • След това охладете супата в хладилник за няколко минути. 
  • Когато я сервирате, поръсете щипка бял пипер и добавете настъргания морков.

Студена супа от пъпеш и моркови

Това е много засищаща, лека и детоксикираща супа. Тя е фантастична за дните, когато имаме много работа сутрин. 

Случвало ли ви се е да вечеряте обилно и след това да искате нещо, което да помогне за намаляване на тежестта в стомаха? Това е страхотно ястие за тази цел.

Ето как може да приготвим тази освежаваща супа от пъпеш и краставица.

Студена супа от пъпеш и моркови

Съставки

  • 1/2 чаша (100 г) пъпеш
  • 1/2 чаша (100 г) краставица
  • 3/4 чаша (150 мл) студена вода
  • 1 супена лъжица (10 мл) ябълков оцет
  •  щипка бял пипер
  • няколко листа от мента

Приготовление

  • Първо, обелете краставицата. Нарежете на дребно и пъпеша, и краставицата, за да е по-лесно да ги блендирате.
  • Добавете водата, пъпеша и краставицата в блендера. Смесвайте до получаването на гладка смес, след което сервирайте.
  • Преди да сервирате, добавете ябълковия оцет и поръсете с бял пипер.
  • Украсете с листата от мента.

Студена супа с пъпеш и червена чушка

Студена супа с пъпеш и червена чушка

Съставки

  • 1 и 1/2 чаша (300 г) пъпеш
  • 1 чушка
  • 2 супени лъжици (20 г) червена чушка
  • 3 супени лъжици (30 г) лук
  • 2 филийки стар хляб
  • 1 супена лъжица (16 г) зехтин

Приготовление

  • Първо, измийте съставките.
  • Нарежете пъпеша и чушката.
  • Смесете пъпеша, свежата чушка, лука, хляба и зехтина в блендер. Смесвайте до получаването на гладка смес. 
  • Охладете в хладилника и сервирайте студена.
  • Добавете червен пипер на люспи и зърна бял пипер на вкус.

Както виждате, съставките са леснодостъпни. Това са неща, които обикновено са ни под ръка.

Може да промените количеството на белия пипер и лука, за да отговарят на вашия вкус. Дори ако обикновено не ги консумирате, малки количества от тях може да са много полезни.

Вкусът ще ви изненада. Ще ви помогне и да се почувствате по-добре.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154
  • Huang Z, Liu Y, Qi G, Brand D, Zheng SG. Role of Vitamin A in the Immune System. J Clin Med. 2018 Sep 6;7(9):258.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.