Как и защо да отглеждаме чесън у дома

Изберете за саксията място, където има пряка слънчева светлина поне 8 часа дневно
Как и защо да отглеждаме чесън у дома

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Чесънът е храна, която можете да използвате по много начини. Той присъства и в традиционната българска кухня, но се прилага широко и с медицинска цел. Този зеленчук заслужава винаги да е край вас, тъй като подхожда на много рецепти и е доказано, че се характеризира с безценни ползи за здравето на човека. Замисляли ли сте се да отглеждате чесън у дома?

Подобно на много други зеленчуци, чесънът е лесен за отглеждане в саксия. Необходими са само търпение и знание как да подберете точния чесън.

Щом станете готови, изберете подходяща саксия. Имайте предвид, че корените на това растения се развиват надълбоко. Това означава, че саксията трябва да бъде поне 20 см. дълбока.

Защо е добра идея да отглеждаме чесън у дома?

добра идея е да отглеждаме чесън у дома, защото винаги имаме свежи подправки подръка

Отглеждането на билки и подправки у дома е страхотна идея, тъй като по този начин винаги можете да разполагате с продукти с органичен произход и без третиране с вредни вещества, каквито са пестицидите.

Освен това имате достъп винаги до пресни подправки и билки. Не е необходимо да отскачате до магазина и да губите излишно време в търсене по пазара.

Отглеждането на чесън у дома е прекрасно допълнение към домашната градина. Ще се уверите колко лесно е, а ползите от това решение ще ви донесат удовлетворение. Чесънът е изключително полезен за здравето на човека.

Той е богат на азотни субстанции, натрий, калий, селен, калций, магнеций, силиций, водороден сулфид, фосфорна киселина, витамини С, D, В, фитостероли и есенциални мазнини.

Освен това съдържа алицин – вещество, което може да бъде извлечено, когато скилидките бъдат намачкани или стрити. Трябва да подчертаем дебело, че най-много полза от консумацията на чесън има, когато се консумира суров. Изчислено е, че термичната обработка на този зеленчук води до загуба на до 90% от свойствата му.

Ползите от чесъна:

  • Подобрява кръвообращението.
  • Презпазва от високо кръвно налягане.
  • Редуцира нивото на лошия холестерол в кръвта.
  • Бори се със задържаните течности в тялото.
  • Подобрява храносмилането.
  • Бори се с бактериите.
  • Подпомага процеса на прочистване и детоксикиране на организма.
  • Оказва диуретичен ефект. Това го прави отлична храна при ревматизъм, подагра, затлъстяване, артрит и др.
  • Представлява натурален дезинфектант за кожата. Облекчава изгаряния, лекува рани и възпалена кожа, както и брадавици.
  • Предпазва от инфекции и заболявания.
  • Притежава противоракови свойства, които могат да бъдат от помощ при рак на стомаха, дебелото черво, черния дроб, сърцето и др.
  • Представлява натурален антибиотик.
  • Бори се с гъбичките.

Как да засадите чесън у дома?

За да засадите чесън у дома са ви необходими чесън, саксия и почвена смес

За да засадите чесън у дома, необходими са:

  • 1 глава чесън
  • 1 саксия с дълбочина 20 см
  • почвена смес

Приготовление:

  • Изберете глава чесън. Отделете всяка скилидка, като не отстранявате люспите.
  • Снабдете се със саксия, която е поне 20 см. дълбока. Уверете се, че дренажът на дъното функционира добре, за да може излишната вода да се оттича при необходимост. Напълнете саксията с достатъчно количество почва, като оставите 1 см. разстояние до върха на саксията.
  • Време е да засадите скилидките чесън. Заровете ги на поне 10 см. дълбочина. Острата част на скилидките трябва да сочи нагоре.
  • Можете да добавите още скилидки чесън, като се стремите разстоянието между всяка една от тях да е около 8 см.
  • Накрая сложете саксията на място у дома, където има пряка слънчева светлина поне 8 часа дневно.

Специални грижи, които не бива да пренебрегвате

добре е да отглеждате чесън у дома от пролетта до есента

Препоръчително е чесън да се отглежда в климат, който е горещ, тъй като именно от слънцето зависи неговото развитие. Не е невъзможно обаче да отглеждате чесън и през зимата, стига да спазвате някои специални препоръки.

Избягвайте излишното поливане на чесновите растения, защото прекалено много вода може да доведе до загниване на скилидките.

Времето за прибиране на реколтата варира между 8 и 10 месеца. Щом зелените листа започват да покафеняват, време е да приберете чесъна. Тогава премахнете главата му и я поставете на хладно и сухо място за 1 седмица. След като това време изтече, чесънът е готов за консумация.

Можете да го използвате както за кулинарни цели, така и за лечебни процедури.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chen K, Xie K, Liu Z, et al. Preventive Effects and Mechanisms of Garlic on Dyslipidemia and Gut Microbiome Dysbiosis. Nutrients. 2019;11(6):1225. Published 2019 May 29. doi:10.3390/nu11061225
  • Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 184–190). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9
  • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine4(1), 1–14. https://doi.org/10.22038/ajp.2014.1741
  • Block, E. (1998). Garlic as a Functional Food: A Status Report. ACS Symposium Series702, 125–143. https://doi.org/10.1021/bk-1998-0702.ch013
  • Mann, L. K. (1952). Anatomy of the garlic bulb and factors affecting bulb development. Hilgardia21(8), 195–251. https://doi.org/10.3733/hilg.v21n08p195

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.