20 удивителни факта за шоколада

Край на чувството за вина! От днес можете да се наслаждавате на сладкото изкушение, защото то лекува тялото по много начини
20 удивителни факта за шоколада

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Шоколадът притежава неустоим вкус. Идеален е за съчетаване с много други храни и за приготвянето на десерти. Много хора обаче усещат вина, когато консумират шоколад, а не бива да е така. Няколко грама от това сладко изкушение снабдяват тялото с ценни хранителни вещества. Продължете да четете и ще научите 20 удивителни факта за шоколада. Край на чувството за вина!

Все по-голям става броят на изследванията, които сочат, че черният шоколад е богат на антиоксиданти. Това го превръща в отлично допълнение на всеки хранителен режим, тъй като подобрява здравето. Тези изследвания сочат например, че черният шоколад съдържа флавоноиди – мощни антиоксиданти, които защитават тялото срещу болестите.

Много са фактите, които убягват на хората, когато става дума за нещо толкова вкусно. След като прочетете следващите 20 довода „за шоколада”, ще усетите прилив на облекчение и желание да хапвате шоколад по-често.

20 факта за шоколада

Научете 20 довода „за шоколада"
  • Шоколадът съдържа незначително количество кофеин, ако трябва да го сравняваме с продукти като кафето и чая.
  • Консумацията на шоколад може да помогне в лечението и предпазването от различни болежки, тъй като представлява натурален аналгетик.
  • Само едно парче шоколад осигурява на тялото достатъчно енергия за пробягването на разстояние от 150 м.
  • Хранителните вещества в шоколада стимулират растежа на полезните бактерии в тялото.
  • Тъй като съдържа флавоноиди, шоколадът защитава кожата от слънцето и предпазва от изгаряне.
  • Ароматът му увеличава тета мозъчните вълни, който са свързани с усещането за отпускане. Консумацията на шоколад стимулира освобождаването на ендорфини, които са отговорни за чувството за удоволствие и добро самоусещане. Освен това повишава нивото на серотонина.
  • Шоколадът също така подобрява паметта и концентрацията. Този положителен ефект се дължи на съдържащите се в него флавоноиди, които ускоряват кръвообращението към мозъка 2-3 часа след консумацията му.

Той предпазва от развитието на кариеси

  • Това се дължи на  антибактериалните агенти в какаовите зърна противодействат на захарта.
  • Намалява умората и подобрява физическото състояние.
  • Богатият антиоксидантен състав на може да повиши продължителността на живот, когато се консумира редовно.
  • В изследване за шоколада, публикувано в списание Physiology and Behavior, учени твърдят, че парче черен шоколад може да подобри способността на човека да вижда при слабо осветление.
  • Консумацията му е препоръчителна, тъй като той се отразява положително върху здравето на сърцето. За това спомагат антиоксидантите. Черният шоколад разширява артериите и стимулира кръвообращението. В допълнение към това предпазва от отлагане на плака и натрупването й по стените на артериите.
  • Макар много хора да не вярват в този факт, шоколадът може да подпомогне процеса на отслабване, тъй като съдържа антиоксиданти и засища.
  • Консумацията на шоколад през бременността помага за справяне със стреса и подобряване на настроението.
  • Установено е, че в доста разкрасителни продукти се съдържа какао. Това е така, тъй като то притежава хидратиращи кожата свойства и предпазва от появата на бръчки.
  • Вярва се, че черният шоколад може да бъде полезен за лечението и предпазването от кашлица.

Флавоноидите в тази вкусотия се борят със свободните радикали в тялото

  • Поради това шоколадът може да бъде съюзник в борбата с редица заболявания и да стимулира клетъчната регенерация.
  • Антиоксидантите поддържат човека млад.
  • Скорошни изследвания сочат, че жените, които консумират 270 гр. черен шоколад седмично, понижават риска от сърдечен удар с 20%.
  • Какаото съдържа олеинова киселина – тип мазнина, която може да повиши нивото на добрия холестерол.

Как да консумирате шоколад

Черният шоколад е най-полезният за здравето на човека
  • Черният шоколад е най-полезният за здравето на човека. Макар в някои видове бял шоколад да се запазват определени ценни свойства, към днешна дата именно черният се оценява като препоръчителен за консумация.
  • Яжте от него умерено – максимум 50-60 гр. дневно.
  • Хората, страдащи от диабет и проблеми като затлъстяването, е препоръчително да се консултират с лекар, преди да включат черния шоколад в менюто.
  • Когато купувате шоколад, обърнете внимание на съдържанието на какао. То трябва да бъде поне 65%.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.